Kollégiumi élet szabályairól

Beköltözésedkor, a bentlakási megállapodás aláírásával, vállaltad az alábbi házirendben foglalt szabályok betartását!
Ennek egy összefoglalóját olvashatod alább. A teljes házirend és fegyelmi pont táblázat a honlap alján elérhető.
Kérjük, olvasd el figyelmesen és tartsd be a mindennapokban!

Fegyelmi pontokról röviden

A fegyelmi pont táblázatot megtaláljátok a KI honlapján és ennek a lapnak az alján.
10 fegyelmi pont elérése után automatikusan fegyelmi tárgyalásra kell küldeni a hallgatót.

 A Mester elsőéves és a Felsőbbéves hallgatók kollégiumi felvételi pontjaiból az érvényes (1 évnél nem régebbi) fegyelmi pontjainak értéke levonásra kerül. Amennyiben a jelentkezett hallgató jogerős fegyelmi határozattal rendelkezik, úgy a kollégiumi felvételi pontjaiból

● megrovás esetén a megszerezhető kollégiumi felvételi pontok 10%-a kerül levonásra,

● szigorú megrovás esetén a megszerezhető kollégiumi felvételi pontok 25%-a kerül levonásra,

● eltiltás esetén, nem részesülhet kollégiumi elhelyezésben a fegyelmi határozatban szereplő időszak végéig.

Csendrendelet

Annak érdekében, hogy minden kollégista élvezhesse a pihenéshez és tanuláshoz szükséges nyugalmat, a Házirend szerint szorgalmi időszakban 23:00 óra és 7:00 óra között csendrendelet van érvényben. Pótlási- és vizsgaidőszakban pedig egész nap tilos minden hangoskodás!
Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a csendrendelet be nem tartása 4 fegyelmi ponttal büntethető!

Hulladékelhelyezés a Kollégiumon belül

​ A szobákban keletkezett hulladék elszállításának érdekében a szinteken munkanapokon reggel 7 óra körül, a fõlépcsõházban, a liftek közelében kihelyezésre kerül 1-1 darab 240 literes tárolóedény (KÉK kuka), amelybe a szobáikat elhagyó kollégisták a keletkezett hulladékot gyûjteni kötelesek. Ezek a tárolók hozzávetõlegesen munkanapokon délelõtt 10 óráig a megadott helyen vannak, eztán az alagsorba (-1. emelet) kerülnek levitelre, a továbbiakban itt megtalálhatóak. A konyhai munkálatok során keletkezõ hulladékot az ott található tárolóedényekbe (kis méretû nyitott, és 240 literes PIROS kukákba) kell gyûjteni, szobai szemetet tilos a konyhákban található tárolókba elhelyezni!
Mindezeken felül a kollégiumban szelektív hulladékgyûjtés folyik. Az alagsorban megtalálható szelektív tárolókba helyezhetitek el PET/fém/papír és üveg hulladékaitokat. Felhívjuk figyelmeteket, hogy minden tárolóegység fölött találtó egy használati utasítást, amely leírja mely anyagú és vagy állapotú hulladékokat szabad ott elhelyezni.

Tilos a folyosón tárolni a szemetet! Ezért akár 3 fegyelmi ponttal is büntethető!
Ha megtelt a kukád, akkor vedd a fáradtságot és vidd el megfelelő helyre! 

Dohányzás

Dohányozni csak az arra kijelölt lépcsőházi teraszokon és az épület előtt szabad. Az önkormányzatnak vastagon fog a ceruzája.
Tiltott helyen való dohányzás 5 fegyelemi ponttal is büntethető!

Tűzvédelmi szabályok

​A szobákban nyílt láng és semmilyen hőfejlesztő eszköz használata nem megengedett (rezsó, vízforraló, vasaló, kenyérpirító, kávéfőzős stb.)
A tűzjelző nem játék, a téves tűzriadó okozása amellett, hogy ki kell fizetni a tűzoltók kiszállási díját, még fegyelmi eljárást is vonhat maga után.
A menekülési utakat szigorúan tilos bármilyen tárggyal eltorlaszolni! Ruhaszárítókat nem lehet folyosón használni, helyette használjátok a szobákban fellógatot ruhaszárítókat.
Hordozható tűzoltó készülék kifújása, rongálása valamint a fali tűzcsapok, benne lévő eszközök használata, rongálása fegyelmi eljárást von maga után!

Szobák használata

A szobákban nyílt láng és semmilyen hőfejlesztő eszköz használata nem megengedett (rezsó, vízforraló, vasaló, kenyérpirító, kávéfőzős stb.) Ezek csakis a főzőkonyhákban használhatók.

A szobák falának, bútorainak dekorálása csak az alábbiak szerint engedélyezett:

  • Képek, poszterek elhelyezése a falon, üvegen, szekrényajtón, polcokon vagy egyéb laminált felületen (ideértve a lakószobák ajtaját belülről) csak gyurmaragasztóval (Pritt Fix-it) történhet. Ha a gyurmaragasztó mégis sérülést vagy esztétikai hibát okoz a felületen, annak helyreállítását Üzemeltető Használó költségére teszi meg.
  • Mindennemű dekoráció elhelyezési mód, (festés, falfirka, furatok elhelyezése, stb.) amely a szoba eredeti állapotát megváltoztatja, szigorúan tilos. Ezek helyreállítását Üzemeltető Használó költségére teszi meg.

A szobákat lehetőség van átrendezni. Viszont amikor kiköltöztök mindent az eredeti állapotába kell visszarendezni..
Hibákat és károkat köteles vagy bejelenteni. Lásd Kár és Hibakezelési 1x1 az oldal alján!

Közösségi termek használata

A kollégium közös helyiségeire próbáljatok meg úgy vigyázni, mint ha a sajátotok lenne, hogy a Ti gyerekeitek is ebbe a szép kollégiumba költözhessenek be. Egyébként meg a kamera mindent lát.
Ha este 23 óra után is szeretnétek tovább használni a dohányzót, konyhát, társalgót valami közösségi kultúrált szórakozásra, akkor kérünk benneteket, hogy ha az ügyeletes mentor arra jár és kéri, akkor adjatok meg egy felelőst, akit akár utólag is megkereshetünk, ha nem megfelelően hagytátok ott a helységet.

Ha főztök a konyhában, akkor ügyeljetek a tűzhelyek tisztán tartására. Frissen odakerült szennyeződést néhány könnyed mozdulattal el tudjátok távolítani és így mások is kultúrált környezetben tudnak főzni.

A nagyobb termeket a teremfoglalas.ktk.bme.hu oldalon keresztül tudjátok lefoglalni.
Közösségi helyiségekben rendetlenség, szemét okozása és el nem takarítása esetén 4 fegyelmi pont is kiszabható.

Vendégfogadás

A vendégfogadás a portán történik, ahol a vendégfogadó kollégista személyesen megjelenik, majd a kollégiumi igazolványát/kollégiumi belépőkártyáját, illetve a vendég személyazonosságát igazoló igazolványát (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány vagy diákigazolvány) bemutatja adatrögzítés céljából. A vendég a látogatás idejére belépőkártyát kap (vendégkártya), melyet a látogatás után a portán köteles leadni. Egy kollégista összesen maximum négy vendéget fogadhat egyszerre. Amennyiben a kollégium a lehetséges maximális vendégszámot elérte, nem lehet további vendéget fogadni, míg már bent lévő vendég nem távozik. 
A vendég nappali vendégnek minősül, amennyiben a vendégfogadás reggel 7 óra és éjjel 1 óra között történik, ÉS a vendég leadja vendégkártyáját hajnali 4 óráig. Normál díjas éjszakai vendéget szintén reggel 7 óra és éjjel 1 óra között lehet fogadni, melynek díja 800 Ft. Amennyiben a vendégfogadás éjjel 1 óra és reggel 7 óra között történik, emelt díjat kell fizetni, 1600 Ft-ot. Az éjszakai vendégkártyák érvényessége mindkét esetben másnap délután 16 óráig tart. Egy szobában egy éjszakai vendég lehet egyszerre, továbbá egy vendég összesen maximum három éjszakát tölthet egy héten a kollégiumban. A díjakat NEPTUN-on keresztül írják ki a következő hónapban.
A vendégkártya leadásának elmulasztása bármely esetben, illetve az éjszakai vendégkártya másnapi 16:00 óra utáni leadása, újraérvényesítése további fizetési kötelezettséget von maga után.
A vendég viselkedéséért, az esetleges okozott kárért a vendégfogadó kollégista köteles pénzügyi felelősséget is vállalni! A vendégnek kiosztott büntetőpontok felét a vendégfogadó is megkapja! 

A kollégium nem piac

A kollégium nem piac, semmit sem lehet árulni, különösen jövedéki terméket (sör, pálinka). Az ilyen jellegű hirdetés kiplakátolása (Plakátolási rend), vagy a levelező listán történő terjesztése még akár az adóhatóságnál történő feljelentéssel is járhat. Van egy fórum, amin jegyzeteket és egyéb eladó dolgokat találhattok: 
Kármán Bay, amit a http://kbay.astech.hu/ címen érhettek el. 

Lakcímbejelentés

A Kollégiumi Bentlakás Megállapodásban az is szerepelt, hogy kötelesek vagytok a kollégiumot tartózkodási helyként bejelenteni az illetékes hivatalnál. Ez nektek is előny, mert így el tudtok menni szakorvoshoz itt is. Kérjük aki nem tette volna még meg, végezze el mielőbb!
Első teendőtök, hogy elmentek a kollégiumi gondnokhoz napközben: "Lakcímbejelentő lapot és pecsétet rá a gondnokoktól tudtok kérni."
Ezután a bejelentést könnyedén megtehetitek a XI. kerületi okmányirodában, vagy kormányablakban. Ideiglenes lakcím bejelentése díjtalanul, időpont foglalása nélkül megtehető.

Kormányablak: Budapest XI. kerület Budafoki út 59.
(Ez van közelebb a KTK-hoz, akár gyalog is megközelíthető 5 perc alatt.)

Okmányiroda:Budapest XI. kerület, Bocskai út 39-41.
(A Petőfi híd budai hídfőtől tíz perc alatt ott lehet lenni, 212-es busszal, amiről a Vincellér utcánál kell leszállni.)

A bejelentési kötelezettség határideje a beköltözéstől számított legkésőbb egy hónap.
Az adott félévben mindenképpen ellenőrizni fogjuk az ideiglenes lakcím meglétét, amennyiben nem történt meg a bejelentés, az 5 fegyelmi ponttal díjazható.